22 January 2010

petua orang tua- tua

Mengekalkan Kesegaran Ikan
Untuk mengelakkan ikan daripada busuk jika kita tidak mempunyai kelengkapan, Ikan anda itu perlu disiang
dan dibuang segala isi perut, tahi, dan sisiknya. Tapi ingat ikan berkenaan tidak boleh dibasuh dengan air.
Selepas disiang, biarkan ikan berkenaan berdarah lalu dibalut dengan kertas suratkabar seekor demi
seekor.(usah dicampur 2 – 3 ekor sebungkus) Selepas itu letakkan bungkusan itu pada tempat yang teduh.
Ikan berkenaan akan tetap segar walaupun dibungkus selama 24 jam.


Menghilangkan Bisa Terkena Gigi Ikan
Sebaik saja terkena sengatan gigi ikan spt. Ikan Jenahak, Malong dan sebagainya dianggota badan
terutama jari, cepat-cepat cedok air laut tempat anda memancing dengan tangan kanan dan titiskan
kedalam mulut dan telan sedikit air tersebut. Rasa bisa serta denyutan akan berkurangan dan bolehlah sapu
apa-apa ubat yang sesuai selepas itu.

MENURUNKAN DARAH TINGGI
 Minumlah air rebusan pokok Hempedu Bumi Pokok Cerita atau
 Minumlah air rebusan daun Pokok Ati-ati atau
 Makanlah biji buah Peria atau
 Makanlah pucuk Pokok Pala sebagai ulam atau
 Minumlah air rebusan Pokok Dukung Anak atau
 Minum air rebusan taugeh seminggu sekali. Air dan taugeh hendaklah sama nisbahnya atau
 Rebus daun pandan wangi secukupnya dengan dua gelas air. Biarkan hingga tinggal setengah
gelas sahaja. Minum setiap pagi dan petang atau
 Makanlah 3 ulas bawang putih mentah. Jika tidak tahan baunya,bolehlah direbus atau
 Parutkan kunyit sebesar ibu jari. Perah airnya dan tambah dua sudu madu. Minum ramuan ini setiap
pagi dan petang.

DEMAM BIASA
 Makanlah isi Labu Air berserta cuka sebelum tidur malam atau
 Makanlah bawang besar serta keju yang lama di ikuti memakan pula air limau nipis beserta
kulitnya atau
 Minumlah air rebusan bunga melor.

No comments:

Post a Comment